Nieuwsartikel

Minister-president Bourgeois bezoekt Lucernacollege Brussel

19/10/2015 (0 reacties)

Minister-president Bourgeois bezoekt Lucernacollege Brussel


Op donderdag 15 oktober bracht Vlaams minister-president Geert Bourgeois een bezoek aan het Lucernacollege in Brussel. Op de planning stonden een rondleiding doorheen de bouwwerken van de nieuwe basisschool, een ontmoeting met de leerlingen, een gesprek met de directie en een interview met Lucerna-TV.

De kleine delegatie van de minister-president kwam in alle vroegte de oprit van het Lucernacollege langs de Industrieweg in Anderlecht opgereden. Het eerste punt op de agenda was een rondleiding doorheen de werf naast het huidige college. Hier komt de nieuwe basisschool. Een grote verbetering in infrastructuur alsook een uitbreiding van het aantal leerlingen. Met fluorescerend hesje en knaloranje veiligheidshelm luisterde Bourgeois geïnteresseerd naar de plannen van de directie, en zag dat het goed was.

Een warmer welkom had de minister zich moeilijk kunnen voorstellen wanneer hij even later door de erehaag van enthousiaste kleutertjes het Lucernacollege binnenstapte. ‘Wat een ontvangst’, hoorden we hem nog tegen zijn woordvoerder zeggen voor hij de lift instapte voor een ontmoeting met enkele leerlingen.

Competitiviteit

Een belangrijke peiler van het Lucernacollege is de inzet op competitiviteit. “Succes is niet toevallig” is niet voor niets hun slogan. De leerlingen worden aangespoord om zich ambitieus te tonen en deel te nemen aan wedstrijden in binnen- en buitenland. Zo vergroot niet alleen hun kennis en inzicht over bepaalde onderwerpen, het maakt hen ook nog eens meer bewust van de maatschappij en samenleving waarin we leven. Niet zonder trots stonden de leerlingen opgesteld achter hun bureau om hun projecten aan minister-president Bourgeois voor te stellen. Projecten waar ze nationale en internationale wedstrijden mee wonnen of toch minstens de shortlist haalden. Zo toonden de jongens van Lucerna Brussel hoe ze met hun inzicht en creativiteit robots in elkaar steken en programmeren. Of journalistiek; de minister feliciteerde Enes Sezer voor het winnen van de Junior Journalist wedstrijd voor jongeren met journalistiek aspiraties.
Grote ogen trok Bourgeois zeker toen Dilek en Aynur hun wetenschappelijk project uit de doeken deden. Na uitgebreid onderzoek en talloze proeven hebben de twee Lucernaleerlingen de positieve werkingen van zwarte komijn ontdekt en in kaart gebracht. En alsof dat nog niet genoeg was, kreeg de minister nog een a-capellaconcert van één van Lucerna’s mooiste zangstemmen. Daar werd iedereen even stil van.
Maar de minister-president had ook nog een boodschap voor de leerlingen zelf. Hij prees de gezonde competitiviteit van de leerlingen en de school, maar nog meer was hij geïnspireerd door de openheid en de aandacht aan diversiteit. ‘Het is erg belangrijk dat jullie dit hoog in het vaandel dragen’, aldus Bourgeois, zelf nog minister van Integratie geweest. ‘Jongeren burgerschap meegeven is de beste manier om op lange termijn tot een harmonieuze samenleving te komen.’

Na de groepsfoto met de leerlingen moest er ook nog vergaderd worden met de Lucernadirectie. De minister kreeg een inleidende film te zien die het pedagogisch project beknopt uit de doeken deed. De nieuwbouwprojecten werden besproken. De Lucernadirectie benadrukte nogmaals het belang van een school voor de buurt. ‘Een school is voor ons meer dan slechts een gebouw waar onderwezen wordt. Ze moet tevens ons pedagogisch project weerspiegelen en  open staan voor de buurt’, aldus de directie. Zo zal bijvoorbeeld de nieuwe sporthal na de schooluren toegankelijk zijn voor mensen uit de buurt die willen sporten.
Zeer geïnteresseerd was de minister in de uiteenzetting van mevrouw Gemballa. Zij deed het taalbeleid van de school uit de doeken. Hoe Lucerna er alles aan doet om het Nederlands bij haar leerlingen bij te spijkeren en mogelijke achterstand in te halen.

Na de vergadering was het tijd voor de delegatie om te vertrekken. Voor het buiten gaan gaf minister-president Bourgeois nog een interview voor de camera’s van Lucerna-TV. Hij bedankte de school en de directie voor het warme onthaal en de nauwe samenwerking. ‘Het is een fantastisch project Lucerna’, legde hij uit. ‘Ik ben vooral zeer te spreken over hoe het college waarden en normen bij de leerlingen bijbrengt om van hen maatschappijbewuste burgers te maken. Ook het inzetten op de kennis van het Nederlands is van onschatbare waarde’, besloot Bourgeois.

Ga terug

Reacties